NASA випробувало призначений для Марса вертоліт

29 березня 17:23

Вертоліт здійснив політ у спеціально підготовленій кімнаті.

 

Інженери NASA провели випробування вертольота, який буде доставлений на Червону планету в рамках місії "Марс 2020". Як наголошується на сайті агентства, тестовий політ відбувся ще наприкінці січня, його завданням було з'ясувати, чи зможе апарат функціонувати в марсіанських умовах.

Вага моделі, яка проходила випробування в спеціально обладнаній кімнаті, склала 1,8 кілограма. Дослідники зазначають, що метою випробувань стала перевірка того, як поведе себе вертоліт при температурах, що досягають значень у -90 градусів Цельсія.

Дослідники побудували спеціальну вакуумну кімнату шириною 7,62 метра. Спочатку вони відкачали з неї азот, кисень та інші гази, а потім закачали в неї вуглекислий газ, що дозволило їм створити аналог атмосфери Марса. Крім того, за допомогою гравітаційної системи розвантаження інженери змогли зменшити гравітацію для того, щоб максимально наблизити умови кімнати до умов Червоної планети.

Під час тестового польоту вертоліт піднявся на висоту в п'ять сантиметрів і провів у повітрі близько хвилини. Наступний політ апарату відбудеться вже на Марсі у 2021 році. Тоді він стане першим пристроєм, якому вдалося злетіти на Червоній планеті.

27 травня міжнародна група вчених провела комплексний аналіз поверхні Марса і виявила скам'янілості, у яких, імовірно, могли зберегтися сліди життя. За словами дослідників, виявлені ними поклади заліза нагадують залишки на Землі, у яких знаходилися копалини.