NASA відключило один з обігрівачів апарата "Вояджер-2"

10 липня 17:25

Це потрібно для того, щоб продовжити "життя" апарату.

 

Інженери NASA прийняли рішення відключити систему обігріву датчика космічних променів на зонді "Вояджер-2". Це дозволить йому працювати довше і зберігати зв'язок із Землею, повідомляється на сайті агентства.

Наголошується, що датчик космічних променів зіграв ключову роль у минулому році, дозволивши дослідникам визначити, що "Вояджер-2" вийшов за межі геліосфери. Відтоді обидва апарати "Вояджер" передають на Землю дані про те, як геліосфера взаємодіє з вітрами з міжзоряного простору.

Незважаючи на відключення системи обігріву, датчик космічних променів все ще збирає і передає інформацію. На даний момент температура датчика впала до -59 градусів Цельсія, що набагато нижче, ніж мінімальна температура, при якій його тестували 42 роки тому (тоді мінімальна температура сягала 45 градусів Цельсія).

Дослідники відзначають, що у апаратів, які були запущені в 1977 році, залишається все менше енергії, тому дослідникам доводиться приймати рішення про те, щоб відключити якийсь із інструментів для економії. "Вояджер-2" втрачає енергію швидше, ніж "Вояджер", оскільки на його борту встановлено на один інструмент більше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

"Вояджер-2" є першим і єдиним апаратом, що досягнув Урану (у січні 1986 року) і Нептуна (в серпні 1989 року). У загальній складності з обох космічних апаратів було передано на Землю 625 Гігабайт даних. За останніми даними, "Вояджер-1" пішов на 20,8 млрд км від Землі і на 20,9 млрд км від Сонця. За розрахунками вчених, запаси палива (енергію він отримує від радіоізотопних генераторів, які працюють на плутонії-238), дозволять апаратів серії "Вояджер" залишатися працездатними ще протягом десяти років. Потім зв'язок з Землею буде втрачений.