NASA обрало назву для наступної цілі апарату New Horizons

14 березня 17:48

Апарат досягне об'єкта в поясі Койпера 1 січня 2019 року.

 

NASA вибрало ім'я для карликової планети 2014 MU69, яка знаходиться в поясі Койпера і є наступною ціллю для апарату New Horizons, повідомляється на сайті агентства.

Карликова планета отримала напівофіційну назву Ультіма Туле. Апарат досягне об'єкта 1 січня 2019 року.

Туле – це міфічний, крайній північний острів у середньовічній літературі і картографії. Ультіма Туле означає "за межами Туле", тобто, за межами відомого світу, і символізує вивчення пояса Койпера, щось, що не було зроблено раніше.

"MU69 стане кордоном світу для людства, подібно до того, як цю роль грав міфічний острів Туле для стародавніх греків. Наш зонд зараз покидає межі вже вивчених нами світів Сонячної системи, зближуючись з космічним Туле. Оскільки він буде найбільш далеким об'єктом, який коли-небудь відвідував космічний корабель, мені подобається називати його Ультімою, символом найвищого прогресу, якого вдалося досягти NASA", - заявив Алан Стерн, керівник місії.

Ім'я для карликової планети було обрано на голосуванні. У кампанії по вибору назви взяли участь 115 тисяч осіб, які запропонували 34 тисячі варіантів імен. Потім 37 з них були виставлені на голосування. З них вісім були обрані фахівцями NASA, а 29 – були номіновані громадськістю.

New Horizons - автоматична міжпланетна станція NASA, запущена в рамках програми "Нові рубежі" (New Frontiers) і призначена для вивчення Плутона і його природного супутника Харона.

Запуск було здійснено 19 січня 2006 року, з прольотом Юпітера (і гравітаційним маневром в його полі тяжіння) у 2007 році і Плутону - в 2015 році. Повна місія станції New Horizons розрахована на 15-17 років.

Станція New Horizons максимально наблизилася до Плутона (12,5 тисяч км) 14 липня 2015 року в 14:50 за київським часом. Космічний апарат протягом 30 хвилин повинен був провести близько 150 наукових вимірювань. Однак існувала ймовірність, яка дорівнює 0,01%, що New Horizons може бути втрачено через зіткнення з частинками космічного пилу і великими тілами. Після прийняття "дзвінка" від міжпланетної станції, вчені переконалися в успішному виконанні нею своєї головної місії.

Очікується, що в 2019 році станція досягне планетоїда 2014 MU69 – об'єкта в поясі Койпера, обраного в якості можливої нової цілі для New Horizons.