NASA показало місце "народження" зірок

21 листопада 14:38

Нові світила з'являються в ядрі галактичного кластера.

 

NASA заявило про те, що йому вдалося знайти перші свідчення появи нових зірок у ядрі кластера галактик. Скупчення знаходиться на відстані 5,8 мільярда світлових років від Землі в сузір'ї Фенікса, повідомляється на сайті агентства.

Галактичні кластери – це скупчення галактик, які складаються з сотень і тисяч подібних об'єктів. Найбільші чорні діри розташовуються в галактиках, які знаходяться в центрі таких кластерів. Протягом десятиліть дослідники шукали галактичні кластери, в центрі яких знаходилися б "зоряні ясла". Натомість вони знаходили чорні діри, які поглинають енергію і зберігають газ занадто теплим для того, щоб із нього могли утворитися зірки.

Тепер же вони знайшли кластер галактик, у "серці" якого зірки з'являються з дуже високою швидкістю. Ймовірно, чорна діра, яка розташовується в центрі, сприяє, а не перешкоджає цьому процесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.