NASA планує влаштувати підпал на космічному кораблі

17 березня 11:29

Загоряння буде влаштовано на космічному кораблі Cygnus при повернення з польоту з доставки вантажів до МКС.

 

Фахівці NASA планують влаштувати масштабне загоряння в космосі, за розвитком якого здалеку будуть спостерігати фахівці. Перша велика пожежа, яка отримала назву Saffire-І, буде влаштована на космічному кораблі Cygnus, коли той повертатиметься з польоту з доставки вантажів на МКС. Повідомлення про це було поширене Gizmodo.

Підпал буде влаштований дистанційно за допомогою електричної іскри і джгута з бавовни і скловолокна, поміщеного в коробку з негорючого матеріалу. Людей на борту пілотованої вантажної камери під час спалаху не буде. За поширенням полум'я, температурою і зміною кисню, вуглекислого та інших газів в капсулі і за її зовнішньою поверхнею будуть стежити камери і датчики.

Читайте також: NASA представило зображення магнітного поля Сонця

За словами співробітника NASA Гері Раффа, "одне з ключових питань пожежної безпеки, будь то в космосі або на Землі, полягає в тому, як швидко умови в приміщенні стануть невідповідними для людей". Планується, що вогонь погасне через 15-20 хвилин, яких буде достатньо для проведення досліджень. Справжнє відкрите полум'я та особливості його дії на корабель безпосередньо досі не вивчалися.

У NASA надають експериментам Saffire насамперед протипожежне значення і повідомляють, що вони дозволять розробляти більш безпечні космічні кораблі й станції, а в разі виникнення надзвичайної ситуації, – ефективніше боротися з вогнем. Можливо, деякі знахідки стануть в нагоді і для протипожежної безпеки в інших обмежених і замкнутих просторах, включаючи підводні човни, морські судна і літаки.

Раніше повідомлялося про те, що NASA збирає творчість землян для відправки на астероїд. Бажаючі взяти участь в кампанії можуть розмістити свої роботи в Twitter або Instagram з відповідним хештегом. Це можуть бути малюнки, аудіозаписи, фотографії, вірші, короткі відео або інші приклади творчих робіт, які розкривають питання про те, що значить бути дослідником.