NASA планує отримати "безпрецедентно точні" знімки центру Чумацького Шляху

11 жовтня 10:42

Вивченням центру нашої галактики займеться телескоп "Джеймс Вебб".

 

NASA має намір вивчити центр Чумацького Шляху. Це буде можливо завдяки запуску телескопа "Джеймс Вебб", який зробить "безпрецедентно точні знімки центру галактики, повідомляє Newsweek.

У центрі Чумацького Шляху розташовується надмасивна чорна діра, маса якої перевищує масу Сонця в чотири мільярди разів. Вона оточена мільйонами зірок, які подорожують на високих швидкостях. Сам регіон оточений міжзоряним пилом, через що вчені не можуть роздивитися, що в ньому відбувається. Разом з тим, їм вдалося побачити найяскравіші зірки з виявлених на даний момент.

Але все зміниться з запуском телескопа "Джеймс Вебб", який заплановано на 2021 рік. Він зможе роздивитися, що відбувається за пилом і передати на Землю зображення центру Чумацького Шляху з "безпрецедентною точністю".

Основною метою "Джеймса Вебба" є пошук позаземного життя, інструменти, які встановлені на ньому, зможуть засікти біосигнатури на планетах за межами Сонячної системи. Це дозволить вченим визначити планети, які можуть підтримувати життя.

Разом з тим, "Джеймс Вебб" буде також використаний для спостережень за центром Чумацького Шляху в інфрачервоному спектрі, що означає, що він зможе вловити світло, що виходить з його ядра.

"З Землі ми можемо бачити тільки верхівку айсберга. "Джеймс Вебб" зможе дослідити менш яскраві зірки і розповісти нам про їхнє призначення", - заявив Торстен Бюк з Європейського космічного агентства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Телескоп "Джеймс Вебб" стане заміною телескопа "Хаббл". Він буде займатися вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням утворення нових зірок і спостереженням за планетами Сонячної системи. Спочатку новий апарат планувалося запустити в 2014 році, але значне перевищення витрат на нього і відставання від графіка змусили NASA перенести передбачувану дату старту місії спочатку на вересень 2015 року, а потім – на жовтень 2018 року.