NASA опублікувала знімок космічного "феєрверку"

02 сiчня 10:41

Спіральна галактика знаходиться на відстані 23 мільйонів світлових років від Землі.

 

NASA опублікувало знімок галактики NGC 4258 (M106), яка нагадує феєрверк. Як повідомляється на сайті агентства, замість конфетті, блискіток і вогню цей "феєрверк" утворюють гігантська чорна діра, ударні хвилі і великі резервуари газу.

NGC 4258 – спіральна галактика, як і наш Чумацький Шлях. Але у неї є щось, чого немає у нашої галактики – два додаткових рукави. Вони не вирівнюються в площину з галактикою, але перетинають її.

Вчені вивчили галактику за допомогою даних, отриманих телескопом "Спітцер", і з'ясували, що ударні хвилі нагрівають великі обсяги газу, еквівалентні приблизно 10 мільйонам Сонць. На думку дослідників, надмасивна чорна діра в центрі галактики створює потоки частинок високих енергій, які вдаряють в диск галактики і створюють ударні хвилі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.