NASA офіційно оголосило про припинення місії Opportunity на Марсі

14 лютого 05:30

Після більш, ніж тисячі безуспішних спроб зв'язатися з марсоходом в Агентстві констатували, що він втрачений.

 

Північноамериканське космічне агентство (NASA) в середу, 13 лютого, офіційно оголосило про припинення місії марсохода-рекордсмена Opportunity, який минулого року потрапив у пилову бурю на Червоній планеті і з тих пір не виходив на зв'язок, зазначається в прес-релізі аерокосмічного відомства.

Буквально напередодні фахівці Агентства спробували у черговий раз зв'язатися з марсоходом, однак без успіху. Усього таких спроб було вже більше тисячі з моменту пропажі апарату.

Opportunity − другий марсохід з двох, запущених NASA у рамках проекту Mars Exploration Rover. Він опустився на поверхню Червоної планети 25 січня 2004 року трьома тижнями пізніше першого марсохода Spirit, який здійснив посадку на протилежному боці Марса.

Марсохід провів на поверхні Червоної планети у цілому 15 років. Спочатку місія ровера була розрахована на 90 марсіанських днів (солов) і вчені не припускали, що він зможе пережити навіть одну зиму.

В Долині Наполегливості, де знаходиться марсохід, 1 червня почалася пилова буря, яка протягом кількох днів охопила територію площею 18 мільйонів квадратних кілометрів. Разом з бурею зріс і рівень непрозорості марсіанської атмосфери, сонячне світло не надходило до ровера і він не міг поповнити запаси енергії. 10 червня марсохід перестав виходити на зв'язок.

Пізніше фахівцям вдалося встановити місце розташування марсохода. Його знайшли на знімках, зроблених орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter. Opportunity знаходиться на схилі Долини Наполегливості.