На Землі зареєстрована одна з найпотужніших магнітних бур за останні роки

14 травня 17:19

Подія носить загальнопланетарний характер.

 

Одна з найсильніших магнітних бур за останні роки була зареєстрована 14 травня наземними станціями спостереження. Як повідомляє Лабораторія рентгенівської астрономії Сонця, збурення були прогнозованими, але очікувалося, що вони не перевищать першого рівня за п'ятибальною шкалою.

Подія почалася близько 7 годин ранку по Києву і відразу перевищило рівень два, а до 10 ранку досягла третього рівня за п'ятибальною шкалою магнітних бур. В цьому році жодне збурення магнітного поля на Землі не перевищувало мінімальний рівень.

У відповідності з розробленою шкалою магнітних бур, бурі рівня три мають помітний вплив на техніку, особливо космічну, в тому числі збільшують знос апаратів з орбіти і викликають проблеми з підтриманням їхньої орієнтації. Крім того, очікуються перерви у супутниковій навігації, переривання радіозв'язку, а також помилкові спрацьовування систем захисту.

Наголошується, що буря носить загальнопланетарний характер. Повністю в норму магнітне поле Землі має прийти до ранку 15 травня.

Медики відзначають, що періоди геомагнітних коливань відзначаються збільшенням кількості інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів. Крім того, деякі люди можуть відчувати розлади нервової системи. Подібні періоди також супроводжуються головним болем, мігренню, прискореним серцебиттям, безсонням, поганим самопочуттям, зниженим життєвим тонусом, перепадами тиску.