На початку червня Україну накриє геомагнітний шторм

17 травня 13:51

Пік шторму припаде на 1 і 2 червня.

 

На початку червня Землю накриє геомагнітний шторм. Як повідомляє УНІАН з посиланням на Лабораторію рентгенівської астрономії Сонця, пік шторму припаде на 1 та 2 червня, а його "шлейф" триватиме ще три дні. У момент піку буря підніметься до рівня G2, метеозалежні люди можуть відчувати проблеми зі здоров'ям.

Магнітні бурі – збурення геомагнітного поля Землі, тривалість яких становить від декількох годин до декількох днів. Геомагнітні бурі є важливою частиною космічної погоди і впливають на багато сфер діяльності людини.

За словами дослідників, бурі класу G2 за п'ятибальною шкалою, можуть призводити до слабких флуктуацій в енергетичних системах, а також мати невеликий вплив на системи управління космічними апаратами. При цьому полярні сяйва можуть спостерігатися на високих широтах від 60 градусів і вище.

Попередня буря сталася 6 і 7 травня, а найбільша з початку 2018 року - 20 квітня. До цього подібної інтенсивності в максимумі досягав лише один шторм в цьому році, що стався в ніч з 18 на 19 березня, однак тривалість максимальної фази тоді склала лише близько 2,5 годин.

Нагадаємо, 6 вересня на Сонці був зареєстрований найпотужніший за 12 років спалах.