На МКС відтворять народження метеоритів

25 липня 12:00

На станцію доставлять установку для синтезу хондр.

 

Студенти з Університету Гете розробили установку для штучного синтезу хондр – сферичних утворень в кам'яних метеоритах. Як повідомляє N+1, установка буде доставлена на Міжнародну космічну станцію в листопаді і буде використана в ході експерименту, основним завданням якого буде відтворити умови формування хондр в протопланетних туманностях.

На зрізах більшості метеоритів типу хондритів легко помітні округлі утворення, хондри. Існує кілька гіпотез про механізми їхнього формування. Наприклад, є теорія, яка передбачає, що хондри утворюються лише при вході метеорита в атмосферу. Більш загальноприйняті гіпотези полягають у тому, що хондри - це злиплі пилинки з молекулярної хмари, існуючі в астероїді і до падіння.

Дослідники створили прилад під назвою EXCISS (Experimental Chondrule Formation at the ISS), який дозволить відтворити умови в молекулярній хмарі. Він являє собою герметичну камеру з двома електродами, в якій розташовуються мікророзмірні порошинки форстериту. Протягом кількох днів у камері будуть періодично запалюватися високовольтні дуги, всього планується запалити близько 100 розрядів. За еволюцією порошинок у мікрогравітації буде стежити спеціальна відеокамера на базі мікрокомп'ютера Raspberry Pi. За оцінками вчених, температура порошинок в камері сягатиме двох тисяч кельвінів. Фізики сподіваються підтвердити гіпотезу розрядів в туманності. За словами вчених, попередні експерименти в земній гравітації можна вважати успішними.

У травні 2016 року астронавти NASA розгорнули на МКС експериментальний надувний модуль ВЕАМ, призначений для проживання членів екіпажу станції. Планується, що випробування ВЕАМ будуть проводитися протягом мінімум двох років. За цей час астронавти оцінять його здатності захищати від радіації, зберігати температуру, а також протистояти ударам мікрометеоритів, дії пилу та інших факторів космічного середовища.