На 3D-принтері роздрукували руку, здатну грати на фортепіано

20 грудня 18:15

Рука може відтворити на фортепіано прості мелодії.

 

Інженери з Кембриджського університету розробили і роздрукували на 3D-принтері роботизовану руку, яка здатна грати прості мелодії на фортепіано, маніпулюючи своєю кистю. Як повідомляє Naked science, дослідникам вдалося імітувати всі кістки і зв'язки людської долоні.

Робота "навчили" грати на клавішах, звернувши увагу на те, як механіка, властивості матеріалу, навколишнє середовище і робота зап'ястя впливають на динамічну модель руки. Дослідники запрограмували робота відтворювати кілька коротких музичних мелодій в різному стилі і темпі. За словами інженерів, навіть за результатами цих базових тестів вчені отримають досить складну поведінку для робота.

Дослідники стверджують, що їхня розробка допоможе у вирішенні більш складних завдань, наприклад, при розробці роботів, здатних проводити хірургічні операції або обробляти крихкі предмети.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.