Медики випробували заснований на вірусі герпесу препарат, який лікує рак шкіри

27 травня 11:24

Якщо віротерапію схвалять, то препарат стане широко доступним для хворих на рак вже до наступного року.

 

Модифікований вірус герпесу атакує клітини меланоми і має потенціал для подолання раку, навіть якщо хвороба поширилася по всьому тілу, пише британське видання The Guardian.

Пацієнти з агресивним раком шкіри були успішно вилікувані за допомогою препарату на основі вірусу герпесу. Медики вважають, що це шлях для нового покоління методів лікування раку.

Віротерапія успішно пройшла три фази випробувань. У разі схвалення препарат Т-VEC стане широко доступним для хворих на рак вже до наступного року, прогнозують науковці.

Важливо відзначити, що у терапії є потенціал долати рак, навіть якщо хвороба поширилася по всьому тілу. Це дає надію для пацієнтів, які стикаються з похмурим прогнозом.

Кевін Харрінгтон, професор біологічних методів лікування раку в Інституті досліджень раку в Лондоні, який очолював дослідження, підкреслив: "Це велика перспектива лікування. Це вперше, коли виротерапия демонструє успішність три фази випробувань".

У дослідженні брали участь 400 пацієнтів з агресивною формою меланоми. Кожному четвертому лікування принесло позитивні результати. 16% залишилися в ремісії через півроку. У приблизно 10% виявлена "повна ремісія" – тобто в їх організмі більше неможливо виявити сліди раку. Повним одужанням вважається відсутність раку протягом п'яти років.

Лікування базується на модифікованій версії вірусу герпесу, який зупиняє продукування білка, і допомагає інфікувати здорові клітини. Ракові клітини потім проводять їх власну версію блокованого білка, заповнивши дефіцит, що дозволяє модифікованому вірусу "процвітати" в ракової тканини. Герпес поширюється всередині ракових клітин, поки вони не вибухнуть, вірус потрапляє в цю навколишнє середовище, викликаючи вторинну імунну реакцію проти пухлини.

Читайте також: Вчені створили мікроорганізм, що вбиває ракові клітини


Можливість використання вірусів стали використовувати ще на початку 20-го століття. Генна інженерія дала змогу вченим створити безпечні версії природних вірусів, що й призвело до відродження концепції, проведення випробувань віротерапії. Зокрема, використовуються такі віруси як герпес, вірус коров'ячої віспи, кору та (який був використаний у вакцині проти віспи).