Марсохід Curiosity зняв "селфі" у річницю перебування на Червоній планеті, - NASA

24 червня 11:20

За марсіанським мірками, Curiosity вивчає червону планету вже цілий рік. Цю подію він "відзначив" знімком самого себе.

 

Марсохід Curiosity у вівторок, 24 червня, відзначає чергову річницю: він провів свій перший марсіанський рік на Червоній планеті. На честь 687-го дня перебування на Марсі (згідно з земними добами) Curiosity зробив selfie (автопортрет) на тлі пустельних пейзажів планети, повідомляє NASA.

Можливо, що через 10-20 років подібними знімками зможуть похвалитися у соціальних мережах перші марсіанські колоністи. Втім, це залежить від успіху робота-дослідника, а також від фінансування, яке уряд США має виділити Національному космічному агентству.

ВІДЕО: Curiosity привітав себе з річницею перебування на Марсі піснею Happy Birthday

Як відомо, основною місією Curiosity є збір інформації про те, чи були коли-небудь на Марсі умови для існування будь-яких форм життя. Проаналізувавши зразки, взяті марсоходом у районі Йеллоунайф, у кратері Гейл (імовірно, западина збереглася на місці висохлого озера), вчені можуть ствердно відповісти на це питання. Дані, зібрані апаратом, свідчать про існування на Марсі органічних речовин і про наявність водяної пари у нагрітих зразках ґрунту.

Окрім того, з'ясувалося, що в атмосфері Марса присутній метан - газ, який можуть виробляти мікроорганізми. Оскільки цей газ досить швидко розпадається, дослідники констатують, що має існувати постійний джерело його поповнення. Таким джерелом, звичайно, може бути і геологічна активність, але діючих вулканів на Марсі поки не виявлено, що дозволяє висловлювати гіпотези про існування на планеті примітивних форм життя.

Ще одним завданням марсохода став збір інформації про кількість радіації на поверхні Червоної планети і про те, яку дозу опромінення отримає живий організм під час польоту від Землі до Марса. Ця місія особливо важлива, оскільки вже до 2025 року планується відправити на Марс перших колонізаторів. Щоправда, чи буде здійснено задум, поки не зрозуміло, оскільки взялося за її здійснення не космічне відомство будь-якої країни, а приватна організація.

Проект Mars One, що базується у Нідерландах, має завдання здійснити пілотовану експедицію на Червону планету. Згідно з проектом, передбачається обрати чотирьох осіб, які стануть першими марсіанськими колоністами і проведуть залишок життя у поселенні, яке буде побудовано для них автоматами, відправленими на Марс завчасно.

На початку січня 2014 року 200 тисяч осіб, які подали заявки, організаторами проекту було відібрано більше тисячі претендентів. Пізніше число потенційних колоністів скоротили до 705 кандидатів. В даний час з ними проводять інтерв'ю експерти.

Зазначимо, що перед першим польотом людини до Червоної планети Mars One планує запустити кілька безпілотних апаратів, щоб перевірити техніку і підготувати місце приземлення до прибуття людей. Згідно з планами компанії, марсохід-розвідник відправиться у космос в 2020 році, а на 2022-й заплановано шість вантажних місій. !zn

Читайте також:

NASA показало, яким міг бути Марс 4 мільярди років тому

У NASA запропонували нове рішення проблеми колонізації планет

Понад 200 тис. осіб хочуть назавжди покинути Землю і заснувати колонію на Марсі