Марсохід Curiosity виявив сліди потенційних вивержень вулканів на Червоній планеті

15 червня 17:47

На Марсі виявлені сліди присутності тридимитів.

 

Міжнародна група вчених заявила про те, що дані, які були передані ровером Curiosity, свідчать про наявність на поверхні Марса тридимитів, які на Землі свідчать про вулканічну активність. Результати досліджень вчених були опубліковані на сайті Phys.org.

На даний момент вчені вважають, що геологічна історія Марса була більш спокійною, ніж земна. На Червоній планеті не було тектонічних зрушень, які могли б викликати землетруси і виверження вулканів. На думку дослідників, вулкани на Марсі виявляли мляву активність. Нові дані можуть перевернути уявлення про історію планети.

Читайте також: Вчені пояснили появу метану на Марсі

Ровер виявив тридимити в ході вивчення кратера Гейла в 2014 році, пізніше їхню присутність підтвердив рентгенструктурний аналіз. На думку вчених, тридимити могли бути утворені в будь-якому регіоні Марса, а потім потрапити в кратер. Імовірно, кратер був заповнений водою, а значить, мінерали могли потрапити в нього разом з потоками.

Раніше повідомлялося про те, що марсохід Curiosity передав на Землю знімок дюни Наміб, яка входить в систему дюн Бангхольда на Марсі. Дюни Багнольда активні: зображення з орбіти показують, що вони рухаються приблизно на один метр за земний рік.