Марсохід Curiosity виявив схожі на скам'янілості структури на Марсі

10 сiчня 03:30

Довжина виявлених структур складає всього п'ять міліметрів.

 

Вчені вивчили першу партію матеріалів, які були зібрані марсоходом Curiosity в 2018 році, і виявили у них незвичайні мікроскопічні структури, схожі за формою на мікробів або тунелі мікроскопічних черв'яків, повідомляє Space.com.

"Знайдені зразки дуже схожі на ордовікські скам'янілості, які я вивчав на Землі. Якщо це не скам'янілості, якими геологічними процесами NASA їх пояснить?", - заявив один з учених Баррі ДіГрегоріо.

За словами дослідників, ширина знайдених відкладень складає один-два міліметри, а довжина – п'ять міліметрів. Спочатку вони були виявлені на чорно-білих знімках і виявилися досить цікавими для того, щоб вчені NASA відправили Curiosity за додатковими зображеннями цієї місцевості.

"Подібні унікальні утворення ми ще не зустрічали – ми поки просто не знаємо, що вони собою представляють. Це вже змусило нас розгорнути марсохід та повторно відвідати це місце", - заявив Ашвін Васавада, керівник місії Curiosity в Лабораторії реактивного руху NASA.

На даний момент дослідники NASA точно не знаю, що являють собою виявлені структури і мають намір вивчати їх і далі.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.