Марсохід Curiosity показав вражаючу панораму сонячного Марса

02 лютого 08:33

Панораму склали з 16 різних світлин.

 

NASA опублікувало світлину панорами Марсу, зроблену під час ясної і сонячної погоди. На зображенні вказаний практично весь маршрут марсоходу Curiosity з моменту його приземлення на Червоній планеті, передає New Atlas.

16 світлин були зроблені ще 25 жовтня 2017 року під час зимового сонцестояння, коли погода на Північній півкулі планети була сонячною і ясною.

Фото було зроблено з хребта Віра Рубін, що на 327 метрів вище рівня приземлення марсоходу, на шляху до гори Шарп Це дозволило Curiosity з висот сфотографувати кратер Гейла, що колись був гігантським озером з умовами, придатними для життя, і навіть віддалений пагорб, розташований на відстані 85 кілометрів від марсохода.

"Незважаючи на те, що Curiosity увесь час піднімається протягом п'яти років, це вперше, коли ми змогли озирнутися назад і побачити всю місію на одній світлині", - говорить науковий співробітник проекту "Curiosity" Ашвін Васавада.

У NASA зазначають, що баланс білого на фотографіях був відкоректований так, щоб кольори гір і скель виглядали так само, як при денному світлі на Землі. Крім того, фахівці NASA обробили ці фото і склеїли їх в панорамне відео.

На початку року після вивчення першої партії матеріалів, які були зібрані марсоходом Curiosity в 2018 році, вчені виявили у них незвичайні мікроскопічні структури, схожі за формою на мікробів або тунелі мікроскопічних черв'яків.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.