Людству вже одного разу вдалося загальмувати кліматичну катастрофу – вчені

10 грудня 12:54

Завдяки прийняттю Монреальського протоколу прогноз щодо середньорічної температури на 2050 рік покращився на один градус Цельсія.

 

Вчені з Університету Нового Південного Уельсу заявили про те, що людству вже один раз вдалося сповільнити зростання глобальної температури. Сталося це завдяки прийняттю Монреальського протоколу, повідомляє Naked science.

Монреальський протокол, метою якого був захист озонового шару, був розроблений у 1987 році і набув чинності два роки тому.

Озоновий шар відіграє важливу роль для захисту планети від ультрафіолетового випромінювання. Озон складається з трьох атомів кисню і утворюється в результаті впливу сонячного ультрафіолету на молекулярний кисень. Зворотна реакція - розпад озону з утворенням кисню - сприяє поглинанню найбільш жорсткого випромінювання.

У другій половині XX століття зростаюче виробництво хлорфторвуглеців (наприклад, фреону) призвело до витончення озонового шару та утворення озонових дір. Ці речовини вносять основний внесок в руйнацію озонового шару у верхніх шарах атмосфери, саме тому виробництво цієї групи речовин сьогодні заборонено.

У ході нового дослідження вчені провели моделювання, яке показало, що було б, якщо б Монреальський протокол не схвалили. Дослідники вивчили сценарій, при якому виробництво нижчих хлорфторвуглеців (CFC) не тільки не припинилася, але зросла на 3%. Виявилося, що в цьому випадку зростання глобальної температури до середини ХХІ століття було б на градус вищим.

"Фторхлоруглеці - більш потужний парниковий газ, ніж CO2, тому Монреальський протокол не тільки усунув діру в озоновому шарі, але і помітно пом'якшив глобальне потепління", - заявляє кліматолог Ришав Гойял, один з авторів роботи. Без заборони CFC температура в Антарктиці піднялася б на цілих чотири градуси до 2050 року, а площа полярних льодів в літні місяці вже зараз була б на 25% меншою, ніж в існуючих умовах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше 11 тисяч вчених зі 153 країн світу заявили про настання "кліматичної надзвичайної ситуації". За їхніми словами, в разі, якщо існуючий порядок не буде переглянутий, не можна буде уникнути "невимовних людських страждань".