Льодовики Гренландії можуть повністю розтанути до кінця тисячоліття

22 червня 17:30

Рівень Світового океану піднімається приблизно на сім метрів.

 

Вчені з Аляскінського університету у Фербенксі побудували моделі впливу змін клімату на крижаний щит Гренландії. Виявилося, що при зростанні сучасного рівня викидів, він повністю розтане вже через тисячу років, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені використали дані місії NASA Operation IceBridge. У ході місії агенство запускає спеціальні дослідні літаки, за допомогою яких стежить за процесами, що відбуваються в полярних регіонах, в тому числі, і за товщиною льодовиків.

Дослідники створили комп'ютерну модель і налаштували її на три основних сценарії. Перший - збільшення кількості парникових газів, другий - стагнація, третій - зниження. Кожен сценарій вони змоделювали п'ятсот разів, злегка змінюючи параметри атмосфери, інтенсивності підводного танення, антропогенних процесів та інших.

Виявилося, що при першому сценарії до кінця тисячоліття крижаний щит Гренландії втратить від 72 до 100% своєї маси, що призведе до підвищення рівня Світового океану на 5,28-7,28 метра. При другому сценарії розтане 26-57% льодовика, а підвищення рівня моря складе 1,86-4,17 метра. В останньому варіанті крижаний щит втратить від 8 до 25% своєї маси, а рівень Світового океану може піднятися до 1,88 метра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Минулого року дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.