Квіти почали пахнути майже 100 мільйонів років тому – вчені

08 серпня 15:03

У стародавніх квіток ще не було яскравих пелюсток.

 

Вчені заявили про те, що квіти, імовірно, почали пахнути ще в крейдяний період, близько 99 мільйонів років тому. Як повідомляє N+1, у квіток, знайдених в бурштині, ще не було яскравих пелюсток, але вони мали секреторні залози, які виробляли пахучі речовини. Дослідники припускають, що для того, щоб приваблювати комах, древнім квітам доводилося покладатися тільки на запах.

Найдавніші квіткові рослини з'явилися 160 мільйонів років тому, а пахучі речовини почали виробляє через кілька десятків мільйонів років після появи. У ході дослідження вчені вивчили два види квітів, Cascolaurus burmensis і Tropidogyne pentaptera, збережених в бірманському бурштині віком 99 мільйонів років і виявили в них чашолистки з секреторними тканинами як мінімум двох видів - залізисті волосків і еліафори. Також у квіток вже були нектарники - залозки, що виділяють цукристий нектар. А ось пелюсток у давніх квітів ще не було. Зате в олігоценових і міоценових рослин, які були знайдені в домініканському бурштині віком 20-30 мільйонів років, пелюстки вже з'явилися. Крім пелюсток комах приваблювали пильовик (частини тичинок з пилком). В шматочку домініканського бурштину збереглася бджола, що сіла на пильовик.

Раніше палеонтологи знайшли останки гігантського стародавнього крокодила, "каролінського м'ясника". Тварина, яка жила 231 мільйон років тому, можливо, була найсмертоноснішою істотою на Землі до еволюції найбільших динозаврів.