Кремль має намір маніпулювати громадською думкою в Америці та Європі через інтернет

21 травня 10:28

Кремль має намір розширити системне маніпулювання громадською думкою через інструменти нових медіа на американську і європейську аудиторії. Робота на Захід ще тільки розгортається, але вже зараз вона стає помітною.

 

Російська влада звернула увагу на інтернет ще в середині нульових років, але точковий і, скажімо так, художній підхід Владислава Суркова не виправдав себе, коли взимку 2011 року масові протести проти нечесних виборів було організовано через соціальні мережі і при фактичній підтримці багатьох онлайн-ЗМІ.

Нова команда В'ячеслава Володіна, що прийшла на піку мітингових пристрастей, кардинально переглянула ставлення до роботи з мережевою аудиторією, зробивши ставку на системне маніпулювання громадською думкою через інструменти нових медіа, пише видання "Ведомости".

Цю роботу визнали настільки ефективною, що було вирішено направити цю зброю і зовні - на американську і європейську аудиторії.

За інформацією джерел видання, близьких до адміністрації президента, попередня робота почалася ще восени 2013 року. Стратегію було узгоджено Володіним, після чого підібрали виконавців і почали створювати інфраструктуру.

Кураторами зовнішнього напрямки називають тих, хто займався раніше внутрішнім ринком. Робота на Захід ще тільки розгортається, але вже зараз вона стає помітною. Так, два тижні тому модератори сайту британської газети The Guardian попередили читачів про те, що вони мають справу з "організованою кампанією на підтримку Кремля".

За словами керівника стратегічного напрямку The Guardian - німецького публіциста і медіааналітика Вольфганга Блау, масштабний контент-аналіз, який проводять його колеги у Німеччині, зараз показує вибухове зростання "пропутінських" і "проросійських" повідомлень у мережевому просторі Німеччини.

Найближчим часом, уточнюють джерела, в проект будуть вкладати ще більше грошей, до нього будуть залучати все нові команди. Підрядниками не стали медійні структури. Джерела на ринку пов'язують це з тим, що ті, хто фінансує команди "європейців" і "американців", фактично лобіюють своїх виконавців.

При цьому самі наймані російські структури використовують субпідрядників по всьому світу. Поки вдалося достовірно встановити їхні робочі контакти з групами у Німеччині, Індії і Таїланді. Швидше за все мова йде про вихідців із Росії.

Зараз система, що проробляється в Америці і Європі, існує в тестовому режимі. Переважно вони займаються класичною інформаційно-аналітичною роботою.

Так звана група "Анонімний інтернаціонал" виклала частину документації, можливо пов'язаної з діяльністю однієї з основних "американських" команд (завантажити теку можна за цим посиланням).

Це новий, зовнішній відділ "гнізда тролів", яке засвітилося у вересні 2013 р. у розслідуванні "Новой газеты".

З розкритих матеріалів випливає, що довідки готують про демографічну структуру основних соцмереж у США, поведінку американців в інтернеті і актуальні хештеги у твіттері і навіть про спільноти, які підтримують Барака Обаму.

Докладно вивчено системи "цензури" (премодерації) на новинних сайтах. Наприклад, навпроти сайту Politico.com зазначено, що там "допустимі <...> саркастичні коментарі проти Америки та її політичної активності". А в ремарці до WND.com (World Net Daily) йдеться, що там неможлива "пряма образа американців як нації <...> так само як і вульгарна реакція на політичну роботу Барака Обами", але не заборонено використання слова shit ("лайно") і його похідних.

Окрім цих порталів було детально вивчено сайти The Blaze, The Huffington Post і Fox News: аудиторію, власників, офіційну та реальну редакційну політику, а також ставлення до Росії і Обами.

Як пояснюють самі "ботоводи" у своїй пояснювальній записці, ці ресурси було обрано ними "для тестування якісних показників коментарів".

До речі, з наведених скріншотів помітно, що коментарі англійською мовою часто містять грубі граматичні помилки, що видають у людині іноземця. Але автори звітів роблять інші висновки про причини млявої реакції на їхні коментарі на кшталт "Чому американські політики підтримують Україну на відміну від Афганістану або Сирії?" і "Ти знаєш, що Путін зробив для своєї країни і народу?".

Необхідно залишати більш провокаційні, більш негативні відгуки, резюмують автори.

Для стратегічно важливого сайту Huffington Post буде створено цілу роту підроблених записів. З листів випливає, що через складну систему відображення коментарів (спершу показуються відгуки користувачів з найбільшим числом передплатників) там планується "реєструвати і розвивати <...> до 100 акаунтів".

Окремо проговорюють і межі можливого в роботі у твіттері, фейсбуці і на тематичних форумах: "Акаунти створюють поступово - цілеспрямовано, щоб вони не були зареєстровані в один день". Заповнення їх також відбувається поступово - для більшої автентичності.

Втім, за підсумками тестового режиму ця команда робить висновки, що працювати буде непросто: американські юзери щось підозрюють. !zn

Читайте також:

У Росії можуть заблокувати Twitter

Медвєдєв виправив версію Путіна про те, що інтернет - це проект ЦРУ

Україна закликала РФ припинити антиукраїнську діяльність профашистських організацій в соцмережах

Україна може заблокувати російські сайти у відповідь на аналогічні дії Росії