"Космічна корова" може виявитися колапсом масивної зірки

19 травня 17:59

Пікова яскравість спалаху "корови" перевершувала спалах наднової зірки в десятки разів.

 

Вчені за допомогою Дуже великого телескопа наблизилися до розгадки таємниці спалаху AT2018cow, який отримав неофіційну назву "корова". На думку дослідників, він міг бути результатом вибуху масивної зірки і подальшого утворення чорної діри, повідомляє N+1.

Спалах в сузір'ї Геркулеса було зареєстровано за допомогою системи ATLAS в червні 2018 року. Його пікова яскравість перевершувала пікову яскравість наднових в десятки разів. При цьому, спалах досяг такої яскравості за 2,5 дня, хоча надновим на це потрібні тижні. Спочатку астрономи припускали, що вибух стався усередині Чумацького Шляху, але незабаром вдалося співвіднести його з галактикою, яка знаходиться на відстані 200 мільйонів світлових років від Землі.

Спалах привернув увагу вчених усього світу, і протягом кількох наступних днів 18 великих телескопів спостерігали "корову" в різних діапазонах електромагнітних хвиль. З'ясувалося, що її температура перевищує 8,9 тисячі градусів Цельсія, а вона розширюється зі швидкістю 20 тисяч кілометрів на секунду.

У ході нового дослідження вчені провели спостереження галактики CGCG 137-068, в якій розташовується "корова", за допомогою Дуже великого телескопа. Астрономи шукали ознаки наявності чорної діри в області, де стався спалах, але замість цього виявили молекулярну хмару, в якій активно формуються молоді світила - вік зоряного населення регіону склав всього кілька десятків мільйонів років. Така картина вважається типовою для наднових з ядром, що колапсує, коли в результаті швидкого стиснення і подальшого потужного вибуху масивної зірки відбувається різке зростання світності. При цьому в залежності від початкового розміру зірки залишки ядра утворюють або нейтронну зірку або чорну діру.

Гіпотеза підтверджується тим фактом, що AT2018cow залишалася гарячим після початкового вибуху довше, ніж більшість наднових. На думку вчених, це означає, що після вибуху зірки, ймовірно, залишився якийсь об'єкт, який був активним і продовжував нагрівати область - наприклад, це могла бути чорна діра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Астрономи отримали найдетальніші знімки формування планет у хмарі навколо зірки

Раніше група астрономів з Європейської південної обсерваторії та інших інститутів виявила чорну діру, яка розташовується на відстані всього тисячі світлових років від Землі. Ця чорна діра розташовується ближче до Сонячній системі, ніж всі інші подібні об'єкти, відомі на даний момент, і входить в потрійну систему, видиму неозброєним оком.