Концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла рекордних показників

07 травня 15:13

Зростання концентрації газу веде до збільшення температури на Землі.

 

Вчені за допомогою даних погодної обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях встановили, що в квітні 2018 року концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі досягла значення 410 ppm (parts per million одиниць на мільйон), що стало найвищим значенням за всю історію спостережень з 1958 року, повідомляє Naked science.

Фахівці обсерваторії Мауна-Лоа спостерігають за концентрацією вуглекислого газу з 1958 року - в той період вміст CO2 в атмосфері становила 315 ppm. Дослідники зазначають, що в останнє десятиліття концентрація зростає швидше, ніж на початку 2000 років.

Коливання рівня газу відстежують за допомогою графіка Килінга, названого на честь кліматолога Чарлза Килінга, який керував першими вимірами. Зараз над проектом працює його син - Ральф Килінг.

"Це чергова важлива точка в процесі зростання вмісту CO2 в атмосфері. Вона наближає нас до справді небажаних показників - перевищення порогу в 450 або 500 ppm. Це досить небезпечна ситуація", - заявив він.

В 2016 році середня концентрація СО2 досягла 403,3 ppm (мільйонних часток). 2015 вона становила 400 ppm.

Раніше повідомлялося про те, що в печерах Іспанії та Гібралтару вчені виявили найдавніше забруднення навколишнього середовища, викликане діяльністю людини. У печерах були виявлені виходи на поверхню важких металів: міді, свинцю, цинку і нікелю, датовані початком кам'яної доби. Причиною викидів стали багаття, які розпалювали доісторичні людьми в печерах, гар і попіл від них.