Концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла максимуму за всю історію людства

13 травня 14:51

Середнє денне значення вперше перевищило 415 ppm.

 

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі вперше в історії людства досягла 415,26 ppm (мільйонних часток за об'ємом). Як повідомляє N+1, цей показник був зареєстрований 11 травня, і це перший раз в історії, коли середнє денне значення перевищило 415 ppm.

"Середня швидкість росту (концентрації CO2) залишається високою. У порівнянні з рівнем минулого року збільшення складе, можливо, приблизно три частини на мільйон, в той час як у попередні роки зростання в середньому становило 2,5 ppm. Ймовірно, ми бачимо результат впливу помірного Ель-Ніньо, який накладається на наслідки спалювання викопного палива", - заявив Ральф Кокосові, директор програми моніторингу CO2 в Інституті Скриппс.

Кількість вуглекислого газу в атмосфері коливається в залежності від часу року і в Північній півкулі досягає максимуму весною і на початку літа. Разом з тим, середньорічна концентрація СО2 стійко зростає. Ще у 2015 році вона подолала поріг в 400 ppm, а в кінці 2018 року Всесвітня метеорологічна організація оголосила, що середньорічна концентрація зросла до 405,5 ppm. Тепер же був зареєстрований новий рекорд.

Палеонтологічні дані свідчать, що подібний рівень вуглекислого газу спостерігався в атмосфері Землі 3-5 мільйонів років тому. Тоді середня температура на нашій планеті була на 2-3 градуси вищою, а рівень моря – на 10-20 метрів вищим, ніж зараз.

Раніше повідомлялося про те, що в печерах Іспанії та Гібралтару вчені виявили найдавніше забруднення навколишнього середовища, викликане діяльністю людини. У печерах були виявлені виходи на поверхню важких металів: міді, свинцю, цинку і нікелю, датовані початком кам'яної доби. Причиною викидів стали багаття, які розпалювали доісторичні людьми в печерах, гар і попіл від них.