Компоненти червоного вина допоможуть астронавтам під час польоту на Марс

19 липня 14:26

Корисні властивості ресвератола допоможуть зберегти м'язи в тонусі.

 

Вчені з NASA заявили про те, що компоненти червоного вина допоможуть при колонізації Марса. Як повідомляє Naked science, корисні властивості ресвератола допоможуть зберегти м'язи астронавтів в тонусі і не втратити форму.

Під час польоту на Червону планету астронавти проведуть дуже багато часу в умовах дуже низької гравітації. Після прибуття на Марс, гравітація буде вищою, але все одно становитиме всього 40% від земної. Це означає, що м'язи колонізаторів не будуть відчувати такої ж напруги як на рідній планеті, стануть слабкими, що негативно позначиться на витривалості астронавтів.

У ході нового дослідження вчені зосередили свою увагу на корисних властивостях ресвератола, який міститься в шкірці деяких ягід, у тому числі, винограду. Він благотворно впливає на роботу організму і стан клітин людини, хоч це неодноразово і намагаються поставити під сумнів. Особливо багато ресвератролом червоне вино.

"Після всього трьох тижнів в космосі обсяг м'язів в гомілках людини скорочується на третину. Ми довели, що з цим можна боротися за допомогою правильної дієти, що особливо важливо для членів марсіанських експедицій, у яких не буде тренажерів, як у екіпажа МКС", - заявила провідний автор дослідження Марі Мортро.

Вчені провели досліди на мишах, яких розділили на чотири групи: перша відчувала звичайне навантаження, як на Землі, а другу "підвісили" в повітрі, імітуючи умови Марса. Третя група мишей також перебувала в умовах, що імітують Червону планету, але отримувала корисні добавки, включаючи ресвератол, а четверта була контрольною.

Гризуни з другої групи продемонстрували підвищену втрату м'язів і меншу силу захоплення. Однак результати щурів третьої групи, які отримують ресвератрол, виявилися кращими: їхні м'язи залишалися в тонусі, захоплення було таким же, як і в умовах Землі, при цьому вага гризунів не збільшувався.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше міжнародна група вчених провела комплексний аналіз поверхні Марса і виявила скам'янілості, у яких, імовірно, могли зберегтися сліди життя. За словами дослідників, виявлені ними поклади заліза нагадують залишки на Землі, у яких знаходилися копалини.