Комахи запилювали рослини ще 99 мільйонів років тому – вчені

12 листопада 17:13

Дослідники виявили жука з пилком, що прилип на лапки.

 

Вчені з США та Китаю заявили про те, що комахи, які запилювали рослини, існували на Землі ще 99 мільйонів років тому, в середині крейдяного періоду. Тобто, появу подібних комах пересунули на 50 мільйонів років назад, повідомляє EurekAlert!.

Наголошується, що дослідникам вдалося виявити в шматочку бурштина з шахти в М'янмі жука з пилком, що прилип до лапок. У тому ж шарі вченим вдалося виявити перших амонітів, знайдених в бурштині.

Дослідники вивчили 62 зерна пилку і прийшли до висновку, що він розвивалася таким чином, щоб його можна було поширити за допомогою комах. На це вказує його структура, розмір і схильність до злипання. На думку дослідників, квітка, чий пилок було знайдено, належала до групи евдикот – одній з найпоширеніших груп квіткових рослин.

Вчені відзначають, що пилок "сховався" у волосках на тілі комахи, тому, щоб його знайти довелося використовувати лазерний мікроскоп. Зерна пилку світилися при флуоресцентному освітленні, контрастуючи з лапками комахи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Нанкинського інституту геології і палеонтології виявили в зразках бурштина, знайдених на півночі М'янми, дивну істоту, що нагадує павука з довгим хвостом.