Кліматологи прогнозують збільшення числа ураганів біля берегів США до кінця століття

14 листопада 11:30

У кінці XXI століття урагани будуть виникати у 18 разів частіше, ніж в кінці минулого століття.

 

Вчені заявили про те, що руйнівні урагани, схожі по силі на "Харві" та "Марію", до кінця XXI століття будуть виникати біля берегів США у 18 разів частіше, ніж в кінці минулого століття. Висновки дослідників опубліковані в журналі PNAS.

"У кінці минулого століття ймовірність появи потужного урагану біля берегів Техасу становила приблизно 1%. Через 100 років шанси на його народження складуть близько 18% - іншими словами, ця ймовірність різко збільшиться. До цього треба бути готовими", - заявив Керрі Емануель з Массачусетського технологічного інституту.

В останні роки, як зазначають вчені, помітно підвищилася частота появи так званих екстремальних погодних явищ – великих ураганів біля берегів США та ряду країн Східної Азії, повеней в континентальних районах Америки і Європи, тривалих періодів посухи і аномальної спеки в Росії і Середній Азії. Все це, на думку дослідників, пов'язане з глобальним потеплінням, проте сам механізм його дії на погоду поки залишається не до кінця вивченим.

Деякі вчені вважають, що почастішання ураганів сьогодні пов'язано з порушеннями в кругообігу тепла і енергії в атмосфері, "надлишки" яких скидаються у вигляді потужних ураганів і вихорів. Інші кліматологи вважають, що глобальне потепління не підвищило загальне число ураганів, а просто "зрушило" їх на північ, у результаті чого вони частіше стали досягати Атлантичного узбережжя і островів Карибського моря.

Тепер же дослідники поєднали всі можливі фактори в одній кліматичній моделі, яка пророкує появу ураганів біля берегів США. В результаті дослідникам вдалося вичислити ймовірність появи урагану "Харві" у доіндустріальну епоху, в 2000 році і через 100 років.

Виявилося, що в минулому такі шторми виникали лише раз на дві тисячі років, що робило їх великою рідкістю, у 2000 році вони зароджувалися в Атлантиці з імовірністю приблизно в 1%. Сьогодні такі урагани з'являються в шість разів частіше через зростання середньорічних температур і інших кліматичних змін. До кінця століття, якщо температури моря продовжать зростати, ймовірність виникнення аналогів "Харві" зросте у 18 разів порівняно з 2000 роком.

Нагадаємо, що 5 вересня президент США Дональд Трамп ввів режим надзвичайної ситуації в асоційоване з США державі Пуерто-Ріко, в штаті Флорида і на Віргінських островах через що наближається до їх берегів потужного урагану "Ірма".

10 вересня ураган, що супроводжувався шквальним вітром і зливами, обрушився на американський штат Флорида.

Частина Майямі була затоплена. В деяких районах міста рівень води досягав 60 сантиметрів.

"Ірму" називають самим потужним ураганом в Атлантиці за останнє десятиліття. Його швидкість перевищує 300 км/ч. Ураган такої сили легко може зривати дахи і розбивати вікна, а також висмикувати пальми і перетворювати їх на снаряди, які можуть вбивати людей.

11 вересня ураган "Ірма", рухаючись на північ Флориди, ослабнув до мінімальної першої категорії.

За прогнозами експертів з компанії AccuWeather, збитки від ураганів "Харві" і "Ірма" може коштувати економіці США близько 300 млрд доларів. Це 1,5% ВВП США, "що зведе нанівець зростання економіки країни в період з середини серпня до кінця четвертого кварталу 2017 року".