Клімат деяких планет-океанів підходить для підтримки життя – вчені

02 вересня 06:05

Вчені визначили три параметра, при дотриманні яких планета буде придатною для життя.

 

Вчені Ерік Форд з Університету штату Пенсільванія і Едвін Кайт з Чиказького університету заявили про те, що деякі екзопланети, поверхня яких повністю покрита океаном, можуть бути придатними для життя. Як повідомляє N+1, дослідники стверджують, що, незважаючи на те, що на них не працює звичний для Землі геохімічний цикл, вони все одно можуть підтримувати стабільний клімат.

У ході дослідження вчені провели комп'ютерну симуляцію еволюції подібних планет. Дослідники прагнули зрозуміти, наскільки стійким буде клімат на тисячах випадково згенерованих планет, що обертаються навколо зірок, схожих на Сонце, а потім визначали ключові характеристики, які дозволяють небесному тілу підтримувати відповідну для життя температуру води більше мільярда років.

У результаті вченим вдалося визначити три істотних параметра: початкова кількість води на планеті, співвідношення атомів вуглецю і катіонів і співвідношення атомів вуглецю і водню. Коли глибина океану зростає, довгострокова атмосферно-літосферна циркуляція перемикається з активного в екзотичний, "приглушений" режим. Тиск на дні океану пригнічує плавлення гірських порід, і, як результат, атмосферно-літосферну циркуляцію, що дозволяє підтримувати населеність планети в незалежному режимі. Крім того, щоб зберігати стабільний клімат більше мільярда років, необхідно, щоб співвідношення катіони / вуглець було таким, що дорівнює одиниці, оскільки надлишок катіонів "затягує" вуглець з атмосфери в океан, а світи з невеликим вмістом цієї речовини в атмосфері не можуть існувати довго. Вуглецево-водневих баланс, у свою чергу, важливий через те, що надто велика кількість атомів C веде до накопичення вуглекислого газу в атмосфері і занадто високих температур. Якщо атомів вуглецю занадто мало, то вода не зможе існувати на планеті більше мільярда років.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.