Кава допомагає знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона - вчені

06 листопада 13:05

Ефект залежить не від кофеїну, а від ступеня обсмаження зерен.

 

Вчені з Дослідницького інституту Крембиля заявили про те, що споживання кави допомагає знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Як повідомляє Naked science, в ході дослідження вчені вивчили те, яким чином три типи кави взаємодіють з тау-білками і бета-амілоїдами і, відповідно, здатні боротися з причиною деменції при нейродегенеративних захворюваннях.

Дослідники вивчили три варіанти одного виду кави: слабкого обсмаження, сильного обсмаження і сильного обсмаження без кофеїну. В результаті було встановлено, що позитивний ефект при взаємодії з речовинами, які вважаються винуватцями деменції, продемонстрували два останніх варіанти. На думку дослідників, це вказує на те, що нейтралізуючу дію має не кофеїн, а ступінь обсмаження зерен.

Всього автори розглядали шість компонентів кави, серед яких були феніліндани (phenylindanes) - антиоксиданти, які з'являються тільки при обсмажуванні. Саме вони, на думку дослідників, можуть запобігти деменції, тому що інгібують білки бета-амілоїди і тау-білки.

На думку дослідників, їхня відкриття поки ще не є однозначним свідченням виявлення нових ліків від хвороб Паркінсона й Альцгеймера. Разом з тим, якщо подальші дослідження покажуть позитивні результати, то, можливо, подібний препарат буде створено в майбутньому.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.