Іран готується відправити в космос мавпу

29 червня 15:32

Ісламська республіка Іран оголосила про намір в липні запустити в космос капсулу з мавпою-астронавтом на борту. Про це повідомив телеканал "Аль-Арабія".

 

П'ятеро приматів вже проходять передполітну підготовку в спеціалізованому космічному центрі. До зірок вирушить один з них - найбільш здоровий і кмітливий. Для доставки капсули на орбіту, як очікується, буде використана ракета-носій "Кавошгар-5".

Торік іранські вчені вперше за історію країни відправили на орбіту живі організми - хробаків, черепаху і щура. Про долю цих "астронавтів" пізніше нічого не повідомлялося. Також поки не відомо, чи повернеться на Землю обрана для експерименту мавпа.

У 2010 році президент Махмуд Ахмадінеджад пообіцяв співгромадянам, що до 2017 року в космос полетить перший іранський астронавт.

Згідно з офіційними даними, космічна програма Ірану успішно розвивається: в 2008 році на орбіту був запущений перший макет супутника, роком пізніше - діючий апарат.

На Заході космічні експерименти Тегерана викликають велику стурбованість, оскільки при порівняно невеликій доробці "Кавошгар-5" можна буде використовувати як міжконтинентальну балістичну ракету.