iOS 12 і macOS Mojave – що Apple показала на конференції для розробників

05 червня 13:11

Основні зміни торкнулися операційної системи для мобільних пристроїв.

 

У понеділок, 4 червня, компанія Apple провела презентацію в рамках конференції для розробників WWDC 2018, під час якої розповіла про свої новинки. "Сьогодні все про програмне забезпечення", - заявив на початку презентації голова компанії Тім Кук. І так воно і було: на презентації Apple представила нововведення, які торкнулися операційних систем, на базі яких працюють її пристрою, і не показала нового "заліза".

iOS 12

The Verge

Основні нововведення торкнулися саме операційної системи для мобільних пристроїв. Apple запевняє, що з iOS 12 пристрої, навіть старі їх версії, почнуть працювати набагато швидше. Наголошується, що нова операційна система дозволить запускати додатки на 40% швидше, клавіатура буде запускатися на 50% швидше, а камера - відкриватися на 70% швидше, ніж iOS 11.

Оновлення отримають всі пристрої, на яких працює iOS 11 - це iPhone починаючи з 5s і SE, планшети з iPad mini 2 і Air iPad, а також iPod Touch четвертого покоління.

Apple також заявляє про те, що з iOS 12 смартфон буде менше відволікати. Наприклад, в налаштуваннях з'явилася функція Screen Time, яка показує, як користувач користується пристроєм: скільки часу проводить в різних додатках, як часто розблокує його і скільки повідомлень отримує.

Операційна система підтримує технологію доповненої реальності, в ній з'явився багатокористувацький режим, за допомогою якого користувачі зможуть бачити один і той же віртуальний світ, взаємодіяти один з одним і обмінюватися об'єктами доповненої реальності.

Ще одним нововведенням iOS 12 стала поява Memoji - персоналізованих анімодзі, риси обличчя у яких користувач зможе настроювати і змінювати. Крім того, в додатку Facetime, з'явилася можливість створювати групові дзвінки, в яких зможуть взяти участь до 32 осіб.

The Verge

macOSMojave

У новій версії операційної системи вперше з'являється темна тема оформлення, яка змінює зовнішній вигляд не тільки системи, але і додатків.

Крім того, з'явилася функція Stacks, яка дозволяє автоматично прибирати із файли з робочого столу в "стопки" за типами - "Документи", "Зображення" та інше.

У macOS з'явився додаток "Новини" і функція запису голосових заміток, які тепер будуть синхронізуватися з iOS. Крім того, Apple повністю змінила дизайн App Store для macOS, в ньому з'являться відео превью для додатків, рекомендації та поділ програм за темами і категоріями. Крім того, протягом 2018 року в магазині додатків з'явиться офісний пакет Office 365 від Microsoft.

Звернула увагу Apple і на безпеку: тепер користувач зможе обмежити інформацію, доступну для тих чи інших додатків. Користувач буде отримувати повідомлення про те, що програма бажає отримати доступ до даних розташування, фото, контактів, мікрофону і зможе відхилити подібні вимоги.

Браузер Safari буде запитувати у користувача, довіряє він того чи іншому сайту і буде блокувати деякі функції сайтів, якщо вони викликають сумніви.

watchOS 5

The Verge

З новою версією операційної системи користувачі "розумних" годинників компанії зможуть обмінюватися короткими повідомленнями з друзями. Крім того, нові функції watchOS 5 дозволять користувачам запрошувати своїх друзів на змагання протяжністю до тижня.

Нова версія операційної системи підтримує також нові версії активності, включаючи йогу і піші прогулянки. З watchOS 5 "розумний" годинник від Apple будуть відслідковувати показники користувача, якщо він "подумає", що він почав займатися фізичними вправами.

tvOS 12

Читайте також: Суд зобов'язав Samsung виплатити Apple більше 500 мільйонів доларів

В операційній системі для телевізійних приставок Apple TV з'явиться підтримка формату звуку Dolby Atmos, а користувачі зможуть встановлювати на заставку види Землі з Міжнародної космічної станції.