Інструмент для пошуку темної енергії отримав свій перший знімок

04 квiтня 17:42

Астрономи отримали знімок галактики Вир.

 

Вчені за допомогою інструменту Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) отримали знімок галактики Вир, яка розташовується в сузір'ї Гончі Пси. Як повідомляється на сайті Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі, це перший знімок, зроблений за допомогою інструменту.

Варто відзначити, що установка DESI ще не завершена: інструмент продовжують встановлювати на телескоп Mayall в Арізоні. Знімки були отримані за допомогою шести великих лінз в ході ранніх тестів. Відзначається, що ця фаза досліджень триватиме близько шести тижнів.

Після того, як інструмент буде повністю зібраний, він почне аналізувати світло, що випромінюється у Всесвіті. В поле його зору потраплять мільйони галактик, які знаходяться на відстані до 12 мільярдів світлових років. Ці дані дозволять зібрати дані про віддаленість і швидкість цих об'єктів.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.