Індо-Австралійська плита може розпастися на дві частини – вчені

23 травня 14:19

Процес розпаду плити може завершитися через кілька мільйонів років.

 

Вчені з Сінгапуру, Франції та Індонезії вивчили тектонічну активність і прийшли до висновку про те, що Індо-Австралійська плита розпадається. Частини плити розходяться приблизно на 1,7 міліметра на рік, повідомляє "Популярная механика".

Повністю процес поділу плити завершиться через десятки мільйонів років. З точки зору людини, це малопомітний процес. Дослідники змогли дізнатися про нього, звернувши увагу на два землетруси, що відбулися у 2012 році в нетиповому районі – середині Індо-Австралійської плити. Це підтвердило, що в районі улоговини Уортона (східна частина Індійського океану).

У районі розлому вченим вдалося виявити ланцюг з 62 западин, загальна протяжність яких становить 350 кілометрів. Ширина деяких з них становить три кілометри, а довжина – вісім.

За словами вчених, ці западини почали формуватися більше двох мільйонів років тому, і розташовуються уздовж лінії, де знаходилися епіцентри землетрусів 2012 року. Але через те, що процес розпаду плити йде дуже повільно, в найближчі 20 тисяч років у цьому районі навряд чи можна чекати сильної сейсмічної активності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Бій Усик – Лебедєв може пройти в Росії

Раніше вчені з Університету Британської Колумбії виявили в кімберлітовій долині на півночі Канади частину найдавнішого континенту, уламки якого розкидані по всьому Атлантичному океану. Уламок вказав на те, що континент, Північно-Атлантична платформа, був на 10% більший за передбачуване.