Індія вперше запустила ракету-носій з двигуном власного виробництва

05 сiчня 14:04

Раніше Індія купувала двигуни для ракет у Росії. Тепер вона запустила космічний супутник за допомогою ракети власного виробництва

 

Індія вперше успішно запустила ракету-носій з кріогенним двигуном власного виробництва GSLV-D5. Вона стартувала з космодрому на острові Шріхарікота в Бенгальській затоці поблизу узбережжя штату Андхра-Прадеш на півдні Індії.

19 серпня запуск цієї ракети-носія не відбувся із-за витоку палива. Тепер вона вивела на орбіту телекомунікаційний супутник GSAT-14.

Раніше Індія шість разів успішно запускала аналогічні ракети (GSLV) з кріогенними двигунами російського виробництва. У 2010 році Індія вперше спробувала запустити ракету-носій з двигуном власного виробництва. Тоді спроба не увінчалася успіхом.

Пуск такої ракети обходиться Індії в 1,6 млрд рупій (25 млн доларів). Ще 400 млн рупій (6,3 млн доларів) оцінюється вартість телекомунікаційного супутника, який вона повинна була вивести на орбіту.

Вага GSAT-14 перевищує 1,9 тонни. Ракета-носій з кріогенним двигуном може виводити на орбіту супутники підвищеної важкості (вагою понад півтора тонн). До цього Індії доводилося запускати такі супутники на іноземних ракетах. !zn

Читайте також:

Індія успішно випробувала здатну нести ядерний заряд ракету

Японці не змогли запустити в космос нову ракету Epsilon, яку будували 12 років

Індія провалила випробування крилатої ракети власної розробки

Індія провела випробування надзвукової крилатої ракети