Ілон Маск і його колеги зайнялися розробкою безпечного штучного інтелекту

13 грудня 11:40

На проект виділено більше мільярда доларів.

 

Ілон Маск та інші відомі представники ІТ-індустрії заявили про створення OpenAI - некомерційної компанії для роботи зі штучним інтелектом. Як йдеться на офіційній сторінці компанії, творці OpenAI прагнуть зосередитися на користі, яку штучний інтелект може принести людству, не орієнтуючись на комерційну вигоду. Метою діяльності організації є створення безпечного штучного інтелекту.

Як відзначають творці організації, дуже важко передбачити, коли з'явиться штучний інтелект, який досягне рівня людини. Тому необхідно створити організацію, яка зможе відразу ж "налаштувати" цей інтелект на безпечний і корисний для людства лад. З цією метою і створена OpenAI. Всі дослідники, які входять в організацію, будуть викладати свої розробки у вільний доступ в будь-якому зручному для них вигляді: записів у богах, відкритого коду, документів, що дозволить поширювати нові знання по всьому світу. Крім того, дослідники OpenAI сподіваються на співпрацю з науковцями з інших організацій.

Читайте також: Штучний інтелект розібрався в історії мистецтва

До складу команди проекту увійшли один з найбільш відомих у світі експертів в області програмування Ілля Шуцкевер, розробник додатків і один з творців Stripe Грег Брокман і ряд інших фахівців. Керують ним творець Tesla і SpaceX Ілон Маск і президент одного з найвідоміших стартап-акселераторів Y Combinator Сем Альтман.

У цілому творці компанії зібрали в її фонд більше мільярда доларів.

Раніше провідні вчені світу, серед яких Стівен Хокінг, Ілон Маск, Стів Возняк, Ноам Хомськи і провідні дослідники штучного інтелекту написали відкритий лист до ООН, в якому висловили свої побоювання з приводу "гонки зі створення військового штучного інтелекту" і тих наслідків, які вона може принести для всього людства. Також вони підкреслили необхідність розгляду "питання заборони розробки автоматизованого озброєння".