"Хоббіти" з Індонезії виявилися на десятки тисяч років старшими, ніж вважалося раніше

31 березня 12:21

"Хоббіти" вимерли незадовго до того, як давні люди прибули на їхній острів.

 

Вчені заявили про те, що людина флоресська або "хоббіт", рештки якої були виявлені на індонезійському острові Флорес, зникла на десятки тисяч років раніше, ніж вважалося раніше. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Nature.

У новому дослідженні вчені встановили, що "хоббіти" вимерли не 17 - 18 тисяч років тому, як вважалося раніше, а щонайменше 50 тисяч років тому, незадовго до того, як перші люди прибули на їхній острів.

Перші скам'янілості "хоббітів" були виявлені в 2003 році. У ході розкопок було виявлено кілька скелетів, чий вік вчені оцінили в 17-95 тисяч років. На думку деяких експертів, знайдені рештки належали кроманьйонцям з вродженими відхиленнями. Але в минулому році вчені довели, що "хоббіти" є окремим видом древніх людей - Homo floresiensis.

З 2007 по 2014 рік дослідники провели нові розкопки в печері Ліанг Буа, в якій були виявлені "хоббіти". Як заявили вчені, "наші нові розкопки і аналіз показують, що вік кісткових рештків Homo floresiensis в Ліанг Буа становить приблизно від 100 тисяч до 60 тисяч років, в той час як вік виготовленого Людиною флоресською кам'яного знаряддя – приблизно від 190 тисяч до 50 тисяч років".

Цей вік збігається з часом виходу людини з Африки і заселення Південно-Східної Азії, тобто "хоббіти" зникли незадовго до або незабаром після того, як давні люди прибули на їхній острів. Як заявляють учені, "хоббіти" - не єдиний вид, який вимер в цей час. Приблизно тоді ж з острова зникли грифи, гігантські лелеки марабу, комодські дракони і карликові стегодони. Дослідники не виключають впливу людини на зникнення цих видів.

Раніше повідомлялося про те, що в печері 50 кілометрах від Йоханнесбурга були виявлені останки невідомого раніше виду давніх людей. Знайдений вид отримав назву Homo naledi - від слова "зірка" на місцевій мові сесото. Мозок Homo naledi був розміром з великий апельсин, вони мали струнке тіло, плечі, схожі на плечі сучасних мавп, і ноги, які нагадують за будовою ногу сучасної людини.