"Хаббл" зробив знімок загадкової туманності-примари

02 вересня 04:30

Вперше туманність була відкрита у 1983 році.

 

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" отримали знімок маловивченої туманності IRAS 05437+2502, яка розташовується серед яскравих зірок і хмар газу, які оточують її. Як повідомляється на сайті NASA, туманність знаходиться в сузір'ї Тельця недалеко від центру Чумацького Шляху.

Як підкреслюють вчені, на відміну від більшості об'єктів, знімки яких були зроблені "Хабблом", ця туманність раніше не вивчалася і її точне походження невідоме. Відзначається, що світіння туманності може бути пов'язане з тим, що ультрафіолетове випромінювання від молодих і зірок підсвічує пил.

Форма туманності зрозуміла дослідникам ще менше. На їхню думку, незвичайні арки, з яких вона складається, можуть бути наслідком руху молодої зірки. Дослідники припускають, що зірка могла бути викинута з кластера, який знаходиться неподалік, на швидкості близько 200 кілометрів на годину.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.