"Хаббл" зробив знімок галактики з "неправильною" темною матерією

07 серпня 13:43

Галактика знаходиться на відстані 44 мільйонів світлових років від Землі.

 

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок карликової галактики NGC 5949, темна матерія в якій розподілена не так, як передбачають сучасні теорії. Знімок був опублікований на сайті телескопа.

Як відзначають дослідники, NGC 5949 володіє масою в соті частки маси Чумацького Шляху, тобто, є досить громіздкою для карликових галактик. Разом з тим, про її приналежність до цього класу свідчить досить невелика кількість зірок у спіральних рукавах. Вона є прекрасним зразком для вивчення розподілу темної матерії в карликових галактиках, оскільки розташована відносно близько до Землі – на відстані 44 мільйонів світлових років.

Галактика досить яскрава для того, щоб її можна було побачити навіть у невеликий телескоп. Вона була відкрита ще у 1801 році Вільямом Гершелем.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.