"Хаббл" зробив знімок астероїда Головного пояса, що розпадається

29 березня 14:57

Астероїд обертається так швидко, що втрачає матерію.

 

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" змогли роздивитися невеликий астероїд, який обертається настільки швидко, що втрачає свою матерію. На знімках "Хаббла" можна помітити два кометоподібних хвоста у астероїда (6478) Gault, повідомляє NASA.

Дослідники відзначають, що кожен з цих хвостів є наслідком викиду речовини астероїда, що свідчить про те, що він починає розпадатися на частини. Астероїд діаметром близько чотирьох кілометрів був відкритий у 1988 році, разом з тим, хвости стали першим свідченням швидкого руйнування.

Небесне тіло розташовується на відстані 344 мільйонів кілометрів від Сонця. Незважаючи на те, що в поясі між Марсом і Юпітером знаходиться близько 800 тисяч астероїдів, вчені підкреслюють, що події на зразок тієї, що трапилося з (6478) Gault, є рідкістю і відбуваються приблизно раз на рік.

Вчені підкреслюють, що спостереження за руйнуванням астероїда дозволяють краще вивчити склад цих небесних тіл без необхідності відправки окремої місії. "Нам не потрібно летіти до Gault. Нам досить подивитися на знімки хвостів, і ми можемо побачити пил, розсортований за розмірами. Всі великі частинки (розміром з піщинку) розташовуються близько до астероїда, а дрібні (як домашній пил) відлітають набагато далі, оскільки їх виштовхує тиск сонячного світла", - заявив один з дослідників Олів'є Ено.

Раніше станція "Хаябуса-2" передала на Землю нові знімки астероїда Рюгу. На зображеннях видно групи валунів і велику скелю в північній полярній області астероїда. Наголошується, що апарат зробив знімки 18-20 червня, перебуваючи на відстані 200-100 кілометрів від поверхні небесного тіла.