"Хаббл" зробив детальний знімок скупчення із сузір'я Волосся Вероніки

23 вересня 06:00

Скупчення розташовується на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі.

 

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок скупчення галактик, яке розташовується в сузір'ї Волосся Вероніки. Як повідомляється на сайті NASA, до скупчення Кома входять тисячі гравітаційно зв'язаних галактик.

Більшість галактик скупчення – еліптичні, наприклад, NGC 4860 – найяскравіша галактика на зображенні. Разом з тим, тут можна помітити також молоді спіральні галактики. Однією з таких галактик є NGC 4858, яка розташовується зліва.

Разом з тим, ця галактика не просто спіральна, вона відрізняється деякими особливостями. Галактика оточена численними скупченнями речовини, що світиться, які, імовірно, "випливають" з неї. Крім того, в ній відбувається активний процес зореутворення, який був викликаний зіткненням з іншою галактикою в минулому.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.