"Хаббл" зняв скупчення старих зірок Чумацького Шляху

20 грудня 11:26

Галактичний кластер знаходиться на відстані 20 тисяч світлових років від Землі.

 

Телескоп NASA зробив фото "дома" старих зірок
Телескоп NASA зробив фото "дома" старих зірок

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" зняли кулястий кластер Терзан 1, що розташовується на відстані 20 тисяч світлових років у сузір'ї Скорпіона, і є одним з 150 кулястих кластерів, що входять в Чумацький Шлях. Повідомлення про це було опубліковано на офіційному сайті NASA.

Як правило, кулясті кластери являють собою скупчення з декількох тисяч зірок, гравітаційно зв'язаних одна з одною. Сфера, утворена зірками, може простягатися на кілька тисяч світлових років. Як правило, кожна галактика містить кілька кулястих кластерів. У деяких, як у Чумацькому Шляху, міститься кілька сотень таких кластерів, а у гігантських галактиках може нараховуватися кілька тисяч подібних зоряних скупчень.

Читайте також: "Хаббл" зробив знімок незвичайної еліптичної галактики

У кулястих скупченнях, як правило, містяться найстаріші зірки галактики. Такі зірки на представленому знімку пофарбовані в червоний колір, яскраві ж блакитні зірки на передньому плані не входять у кластер.

Раніше "Хаббл" зробив фото краю Великого Вибуху. Всього астрономи виявили понад 250 невеликих галактик, які існували в проміжок від 600 до 900 млн років після Великого Вибуху. Світло від цих галактик пройшло шлях довжиною в 12 млрд років.