"Хаббл" виявив незвичайний подвійний астероїд-комету

21 вересня 13:22

Об'єкт складається з двох астероїдів, які обертаються навколо один одного.

 

Міжнародна група вчених за допомогою телескопа "Хаббл" виявила в головному поясі астероїдів незвичайний об'єкт, який складається з двох астероїдів, що обертаються навколо один одного з утворенням "кометного" хвоста і яскравого гало. Про відкриття вчених повідомляє NASA.

"Хаббл" зробив знімок астероїда 300163 (2006 VW139) у вересні 2016 року, відразу перед тим, як він опинився у найближчій до Сонця точці. Зроблений телескопом знімок допоміг вченим роздивитися, що насправді астероїд не один, а складається з пари об'єктів приблизно однієї маси, які обертаються навколо один одного на відстані 90 кілометрів.

"Ми виявили чіткі свідчення процесу сублімації водяного льоду під дією сонячного випромінювання, що посилюється, як це і відбувається при утворенні хвостів у комет", - заявила голова групи дослідників Джессіка Агарваль.

На думку вчених, виявлений об'єкт отримав подвійну структуру близько п'яти тисяч років тому. Швидше за все, він утворився в результаті розпаду більш великого тіла, дві половини якого розлетілися на невелику відстань через процес сублімації льоду.

Раніше повідомлялося про те, що астероїд, який пролетів повз Землю в ніч на Хелловін, насправді є мертвою кометою. Вченим вдалося встановити, що діаметр 2015 TB145 становить близько 600 метрів, і він робить повний оборот навколо своєї осі за п'ять годин.