"Хаббл" роздивився "густонаселений" зоряний кластер

27 квiтня 17:40

Скупчення розташовується на відстані 67 тисяч світлових років від Землі.

 

Вчені з допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок кульового зоряного скупчення Messier 75, яке розташовується на відстані 67 тисяч світлових років від Землі. Як повідомляє NASA, кластер – це сферичне скупчення зірок, які тримаються разом завдяки силі гравітації.

Кластер розташований у Чумацькому Шляху в сузір'ї Стрільця. До його складу входить близько 400 тисяч зірок, більшість з яких розташовуються в його ядрі. Це один із найбільш "густонаселених" кластерів, виявлених на даний момент. Його яскравість в 180 тисяч разів перевищує сонячну.

Кластер був відкритий П'єром Мешеном у 1780 році, в тому ж році Шарльз Мессьє додав його в свій каталог.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".