"Хаббл" показав майбутнє Чумацького Шляху

17 жовтня 11:40

На знімку можна побачити наслідки злиття двох галактик.

 

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок об'єкта NGC 2623 або Arp 243, який розташовується на відстані 250 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Раку. Як наголошується на сайті телескопа, даний об'єкт з'явився в результаті злиття двох галактик.

NGC 2623 отримав свою незвичайну форму в результаті великого зіткнення та подальшого злиття двох окремих галактик. Це зіткнення змусило хмари газу в двох галактиках стискатися і перемішуватися, в свою чергу, викликаючи різкий сплеск зореутворення, яке видно завдяки плямам яскраво-синього кольору. Зірки формуються в яскравих зоряних кластерах, в яких NGC 2623 не менше 170.

NGC 2623 знаходиться на пізній стадії злиття. Вважається, що через чотири мільярди років Чумацький Шлях зіллється з галактикою Андромеди, в результаті чого може з'явитися об'єкт, схожий на NGC 2623.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.