Google присвятив дудл Дню святого Валентина

14 лютого 12:40

14 лютого традиційно відзначають День закоханих.

 

Пошуковий гігант Google присвятив дудл Дню святого Валентина, який відзначають 14 лютого. Дудл являє собою анімацію, в ході якої черв'ячки, сонечка та павуки складають сердечка.

За легендою, святий Валентин жив за часів римського імператора Клавдія ІІ, який вважав, що сім'я заважає солдатам воювати, тому видав едикт, що забороняє їм одружитися. Незважаючи на цей указ, Валентин таємно вінчав усіх бажаючих. За це святого заарештували і залишили під вартою офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Валентин вилікував дівчинку, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. За це імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

Вважається, що День святого Валентина замінив собою язичницьке свято лупекарій на честь бога Фавна (за іншою версією – на честь богині шлюбу і сім'ї Юнони), який відзначався 14 лютого. Ця заміна сталася 496 року за наказом Папи Римського Геласія I.

Популярності свято набуло в XV столітті. Варто відзначити, що в католицькій церкві святий Валентин вважається покровителем не закоханих, а людей, які страждають від нервових захворювань.

У сучасному світі в цей день традиційно відзначають День закоханих. Прийнято дарувати коханим подарунки, зізнаватися в коханні за допомогою "валентинок". У деяких країнах існує звичай дарувати коханим солодощі, тому свято так і називається - "солодкий Валентин".