Гігантський айсберг в Антарктиді зробив різкий розворот на 90 градусів

05 вересня 14:27

Айсберг відколовся від льодовика Ларсена С у липні минулого року.

 

Вчені заявили про те, що гігантський айсберг А68, який відколовся від льодовика Ларсена С у липні минулого року, зробив різкий розворот на 90 градусів проти годинникової стрілки. Як повідомляє Gizmodo, айсберг не збирається зупинятися, але що стало причиною такого розвороту дослідники сказати не можуть.

Зазначається, що з моменту утворення айсберг залишався малорухливим, неодноразово чіпляючись за морське дно. Розміри А68 складають половину Ямайки, він є шостим за величиною айсбергом, який реєструвався за всю історію спостережень. Його вага становить близько трильйона тонн.

Разом з тим, в липні айсберг почав обертатися і до кінця серпня він розвернувся майже на 90 градусів проти годинникової стрілки, ставши перпендикулярно шельфу. За останні два тижні він розвернувся на 10 градусів, а за два тижні до цього – на 30 градусів.

Дослідники відзначають, що причину розвороту важко встановити, оскільки немає точних даних про рельєф морського дна в даному регіоні. Дослідження складно проводити, оскільки поверхня океану в регіоні покривається кригою, що перешкоджає проходженню кораблів. Вчені вважають, що А-68 втратив контакт з дном через поступове танення або айсберг потрапив у сильну морську течію.

Раніше українські вчені заявили про те, що озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами.