Форма Чумацького Шляху виявилася не такою, як передбачалося

05 лютого 11:58

Наша галактика вигнута по краях.

 

Китайські астрофізики заявили про те, що форма Чумацького Шляху насправді не є такою, як було прийнято вважати. Як повідомляє Science Alert, наша галактика виявилася викривленою по краях, а не правильною спіраллю як галактика Андромеди.

Оскільки Земля знаходиться в Чумацькому Шляху, спостерігати за галактикою в цілому дуже складно. Разом з тим, маючи знання про інші галактики Всесвіту, дослідники припускали, що Чумацький Шлях схожий на правильну спіраль, як галактика Андромеди. Тепер же вчені дізналися, що по мірі руху вздовж рукавів галактики вони стають все більш вигнутими, а площина галактичного диска не утворює пряму лінію, а є S-подібною.

У ході дослідження вчені спостерігали за цефеїдами – пульсуючими зірками, у яких відмічена чітка залежність між періодом пульсації і светимістю. Завдяки цій властивості дослідники можуть визначити відстань до подібних зірок та інших космічних об'єктів. Разом з тим, наявність газу і пилу впливає на видиму світність цефеїд, що може вплинути на оцінку відстані.

Для того, щоб вирішити цю проблему, вчені провели спостереження в інфрачервоному спектрі, що дозволило їм визначити відстань з рекордно низькою похибкою в 3-5%. На основі отриманих даних була складена нова тривимірна карта галактики.

На думку вчених, наявність вигинів можна пояснити тим, що внутрішня частина диска, обертаючись, тягне за собою зовнішнє кільце, що викликає скручування.

Раніше вчені вивчили нові дані рентгенівської обсерваторії "Чандра" і виявили кільце яскравих джерел рентгенівського випромінювання в галактиці, яка розташовується на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі.