Фізики навчилися робити невидимими великі об'єкти

02 лютого 14:50

Фізики розробили новий принцип, який дозволяє робити невидимими предмети розміром до двох міліметрів. Усі існуючі до цих пір технології приховували від спостерігача об'єкти, розмір яких можна порівняти з довжиною хвилі світла.

 

Теоретичні принципи, що показують, як саме можна робити об'єкти невидимими для спостерігача, були описані в 2000 році британським фізиком Джоном Пендрі. Вчений, і всі, хто пізніше втілював наведені ним викладки на практиці, спиралися на використання метаматеріалів. Цим терміном називають особливі матеріали, властивості яких визначаються в першу чергу їх структурою, а не хімічним складом. Зокрема, деякі метаматеріали можуть незвичайним чином викривляти шлях проходження променів світла. Якщо помістити поруч із фрагментом такого метаматеріалу який-небудь об'єкт, то можна домогтися ілюзії його відсутності (відбиті від об'єкта промені не дійдуть до спостерігача).
На сьогоднішній день було створено відносно небагато прикладів практичної реалізації невидимості з використанням метаматеріалів і, крім того, всі замасковані об'єкти були надзвичайно маленькими. Автори нової роботи запропонували принципово інший метод - об'єкти стають невидимими для спостерігача завдяки кальциту, або вапняковому шпату. Цей мінерал, що має формулу CaCO3 (карбонат кальцію), є найпоширенішим біомінералом у природі.
У нижній частині маскувального пристрою знаходиться фрагмент кальциту у формі піраміди. Завдяки здатності цього мінералу, що володіє кристалічною структурою, особливим чином заломлювати промені світла різної поляризації за рахунок організації кристала, з деяких точок зору піраміду видно як плоску поверхню. Коли відбите від замаскованого об'єкта світло потрапляє в створене вченими пристрій, воно спочатку проходить крізь дві з'єднані один з одним призми, а потім відбивається від найнижчої частини, потрапляє в нижню з призм і виходить назовні. При цьому промені, що виходять із пристрою , «виглядають» так, як ніби їх напрям змінювався лише один раз.
Якщо розмістити на пристрої з кальциту об'єкт, що потрібно замаскувати (вчені використовували невеликий фрагмент металу), то при використанні світла певної поляризації, при спогляданні крізь кристал цей об'єкт стає невидимим. Поки пристрій працює тільки в тому випадку, коли маскуючий об'єкт розташований у строго визначеному місці. У майбутньому вчені планують розширити можливості кальциту.
За матеріалами Lenta.ru