Фізики планують створити "мікроб Шредінгера"

17 вересня 17:45

Вчені помістять мікроб в стан суперпозиції.

 

Американські фізики оголосили про план помістити живий організм в два стани одночасно, щоб продемонструвати те, що закони квантової механіки можут бути застосовані і до біології. Вчені збираються помісити звичайний мікроб в стан невизначеності, аналогічний тому, в якому знаходився кіт Шредінгера в знаменитому уявному експерименті.

"У багатьох казках феї знаходяться одночасно в декількох місцях. У нас буде те ж саме, тільки замість феї - мікроб", - заявив Тункан Лі з Університету Пердью (штат Індіана).

Дослідники збираються відштовхнутися від експерименту, який у 2013 році провели співробітники Університету штату Колорадо в Боулдері. Вони показали, що мініатюрний механічний осцилятор з алюмінію можна помістити в стан суперпозиції. Тункан Лі хоче помістити на верхню частину цього маятника мікроб. На його думку, коли мембрана прийде в стан суперпозиції, те ж саме трапиться і з бактерією.

У другому експерименті фізики збираються піти ще далі: перевести внутрішній стан мікроорганізму (наприклад, спін електрона в радикалі молекули гліцину - найменшої амінокислоти в живих істотах) в стан суперпозиції і поставити його в залежність від положення центру мас.

Об'єкти квантових систем на відміну від макрооб'єктів можуть одночасно перебувати у двох різних станах (ця властивість одержала назву суперпозиції). Наприклад, спін атома може "вказувати" одночасно "вгору" і "вниз". Суперпозиція зберігається доти, доки не буде проведено вимірювання. В момент, коли вчений вимірює стан квантової системи, вона переходить в один з двох станів. Досі найбільшими об'єктами, для яких була показана суперпозиція, були молекули.

Раніше повідомлялося про те, що фізики створили першу глобальну карту потоку антинейтрино.