Фізичні вправи можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера

10 лютого 06:05

Бета-амілоїдні бляшки ніяк не вплинули на пам'ять мишей, які плавали щодня.

 

Вчені з Університету Квін і Федерального університету Ріо-де-Жанейро заявила про те, що білок іризин, який виробляється при фізичних вправах, нейтралізує симптоми хвороби Альцгеймера. Як повідомляє Naked science, у ході дослідження вчені провели експерименти на мишах.

Попередні дослідження вже показали, що фізичні вправи допомагають поліпшити пам'ять і когнітивні функції. Тепер же вчені припустили, що фізична активність може нівелювати вплив хвороби Альцгеймера.

У ході дослідження біологи спершу роздивилися зразки мозкової тканини здорових людей і тих, хто страждав хворобою Альцгеймера. Вони помітили, що у всіх зразках у гіпокампі був присутній іризин, але в другому випадку його концентрація виявилася значно нижчою.

Потім дослідники перейшли на експерименти на мишах. Для початку вони виміряли вміст іризину в гіпокампі здорових мишей, при його підвищенні пам'ять поліпшувалася, а при зниженні – погіршувалася. Після вчені подивилися, як збільшення іризину позначиться на бета-амілоїдах - пептидах, які запускають процес утворення амілоїдних бляшок, що служать одним з факторів деменції при хворобі Альцгеймера. Протягом п'яти тижнів миші з бета-амілоїдами плавали п'ять днів на тиждень по одній годині щодня. При цьому у них не спостерігалося порушень пам'яті. Коли ж іризин хімічно блокували, плавання вже не приносило того ж ефекту.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.